Wedstrijdsport Pencak Silat sparren Tanding

Wedstrijdsport en competitie in Nederland

Van de vier competitieonderdelen Tanding, Tunggal, Ganda en Regu is in Nederland vooral Tanding (sparren) populair. Het niveau ligt hoog bij deze vechtsport. Naast officiële wedstrijden worden er regelmatig vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd tussen Pencak Silat-scholen onderling. Het instapniveau is dan lager, dus ook aantrekkelijk voor beginners. Ben je niet zo van het sparren en waardeer je eerder de kunstvormen van de vechtsport Pencak Silat? Dan kun je meedoen aan de competitie op de onderdelen Tunggal, Ganda of Regu. Dit zijn vaste stijlvormen die door respectievelijk één, twee en drie personen worden uitgevoerd.

Sparren (Tanding)

Wedstrijdsport Pencak Silat sparren Tanding

Sparren is de basis van de internationale wedstrijdsport. Je staat tegenover elkaar voor een gevecht op een veld van 10mx10m. Met verschillende trappen, stoten, grijp-, veeg- en ontwijktechnieken kun je punten scoren. Degene met de meeste punten is de winnaar. Een partij bestaat in de basis uit 3 rondes van 2 minuten. Op nationaal niveau is dit bij jeugd en junioren vaak wat korter. Gelet op de veiligheid bij deze vechtsport wordt er door de deelnemers gebruik gemaakt van bodyprotectors.

Tanding is er voor kinderen in de leeftijdsgroepen jeugd (t/m 13 jaar), junioren (14 t/m 17 jaar) en voor volwassenen in de leeftijdsgroep senioren (18 t/m 35 jaar).

Stijlvorm één persoon (Tunggal)

Wedstrijdsport Pencak Silat stijlvorm Tunggal

Tunggal is het demonstreren van een stijlvorm door één persoon, volgens internationaal vastgestelde regels. Je voert een vaste reeks technieken uit in maximaal 3 minuten. Het eerste deel is ongewapend en wordt in 1 minuut en 30 seconden uitgevoerd. Daarna volgt een gedeelte met kapmes (golok) van 45 seconden en als laatste een gedeelte met stok (toya), eveneens 45 seconden. De gehele Tunggal moet exact 3 minuten duren. Er worden strafpunten gerekend voor te vroeg of te laat eindigen.

Stijlvorm twee personen (Ganda)

Wedstrijdsport Pencak Silat stijlvorm Ganda

Bij de Ganda maken twee vechters gebruik van hun kennis en vaardigheden om een ingestudeerd (schijn)gevecht te demonstreren. De choreografie van technieken en bewegingen is geheel vrij, waarbij het gevecht wel realistisch dient te blijven. De Ganda duurt 3 minuten en is deels ongewapend en deels gewapend. Er worden strafpunten gerekend voor te vroeg of te laat eindigen met het gevecht.

Een mooi uitgevoerde Ganda is een plezier om naar te kijken. De verscheidenheid van technieken en de snelheid waarmee ze worden uitgevoerd is verbluffend. Een Ganda laat duidelijk de zelfverdediging en kunstvorm zien van de vechtsport Pencak Silat.

Stijlvorm drie personen (Regu)

Wedstrijdsport Pencak Silat stijlvorm Regu

De Regu is een ongewapende synchroonloop (Jurus Wajib) door drie deelnemers, volgens internationaal vastgestelde regels. Kenmerkend is timing en oog voor detail. Alle technieken dienen tegelijk te worden uitgevoerd. Alle stoten en trappen vinden plaats op exact dezelfde hoogte en in een identieke positie. De maximale duur van de loop is 3 minuten.

Ben je meer van de zelfverdediging, stijl en cultuur?

Dan is er veel plezier te beleven aan het trainen van aanval- en zelfverdedigingstechnieken tijdens de les. Je verlegt je grenzen en wordt weerbaar, en je leert meer over de kunstvormen en de cultuur van Pencak Silat. Ook mentale en filosofische onderdelen komen aan de orde.

Lees meer over zelfverdediging, stijl en cultuur

Wil je een keer op de mat staan?

Volg een gratis proefles en kom een keer sparren bij een Pencak Silat-school bij jou in de buurt.

Vind een school

Wij gebruiken functionele en analytische cookies die geanomiseerde gegevens en statistieken verzamelen.
Lees onze cookie verklaring