Vechtkunst stijl en cultuur Pencak Silat

Vechtkunststijlen en cultuur

Pencak Silat kent een diversiteit aan vechtkunststijlen, afkomstig uit verschillende delen van Zuidoost-Azië. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 156 stijlen en in Nederland al meer dan 30. Alle stijlen zijn gebaseerd op de drie principes van zelfverdediging, kunstvorm en cultuur, en het mentaal-spirituele aspect.

Zelfverdediging (Bela diri)

Zelfverdediging Pencak Silat bela diri

De basis van Pencak Silat is Bela Diri, oftewel zelfverdediging. De technieken die je leert om jezelf te verdedigen verschillen per stijl en variëren in soorten trappen, stoten, grijp- en veegtechnieken en lage en hoge houdingen. Dit maakt de vechtkunst uniek per stijl.

Kunstvorm en cultuur (Seni)

Kunstvorm Pencak Silat seni

Seni is een artistiek aspect van Pencak Silat. Bij speciale gelegenheden worden technieken gedemonstreerd in traditionele kleding en onder begeleiding van muziek, met of zonder wapens.

Mentaal en spiritueel (Kebatinan)

Mentaal spiritueel Pencak Silat kebatinan

Je leert meditatie en ademhalingstechnieken voor een gezonde geest in een gezond lichaam. De innerlijke ontwikkeling maakt onderdeel uit van de filosofie van alle Pencak Silat-stijlen.

Het doel is innerlijke rust en balans te verkrijgen. Je oefent beheersing van lichaam en geest door meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen; lichaam en geest dienen één te worden. De diepergelegen waarde van de vechtkunst Pencak Silat vind je binnenin in jezelf.

Het gaat er tijdens een gevecht uiteindelijk niet om om van een ander te winnen. De opdracht is met jezelf het gevecht aan te gaan, door te gaan om de beste te worden of het beste uit jezelf te halen.

Heb je meer interesse in wedstrijdsport en competitie?

Ga de uitdaging aan! Doe mee aan wedstrijden voor sparren of bekwaam jezelf in een van de stijlvormen.

Lees meer over wedstrijdsport

Nieuwsgierig naar alle stijlen in Nederland?

Er is een grote diversiteit aan Pencak Silat-stijlen en -scholen in Nederland. Elke stijl heeft andere zelfverdedigingstechnieken, in samenhang met de bijbehorende cultuur.

Vind een school

Wij gebruiken functionele en analytische cookies die geanomiseerde gegevens en statistieken verzamelen.
Lees onze cookie verklaring